Männerbund

Het Homomonument, Amsterdam. Drie roze driehoeken in graniet, gelegen op de Westermarkt, waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht. Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren. 

Getriggerd door deze bevindingen probeert acteur en theatermaker Lars Brinkman een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken? 

In Männerbund vraagt Lars, zelf homoseksueel, zich af waarom we ons laten leiden door ongemak en schaamte in gesprekken over zaken die simpelweg niet eenduidig zijn. Hoe kunnen we op zoek gaan naar een eerlijke vorm van emancipatie? 

  1. Hein Janssen, De Volkskrant

    **** - Brinkman is een performer die charme combineert met lef, even stoer als verleidelijk, een tikkeltje koket soms, maar altijd oprecht

  2. Filip Tielens, Theaterkrant

    Ontwapenend in zijn eenvoud, ontroerend in zijn historische dimensies

  3. Nuno Blijboom, Theaterkrant

    Männerbund is een sterk pamflet waarin de verzwegen lelijkheid van de homovervolging in Nederland onder de aandacht gebracht wordt. Het belang van Brinkmans verhaal is te groot om bij een eenmalige uitvoering te blijven

Martijn de Rijk
Coach
Sieuwert Zwaagstra
Techniek
Collectie Jan Carel Warffemius, Anna Tijsseling, Piet Boogert, Harry Oosterhuis
Met dank aan
Theater Na de Dam
Deze voorstelling kwam tot stand in het kader en met steun van